Nasıl İş Bulunur? İş Bulmanın Püf Noktaları
İyi talep gören bir iş alanında çalışmıyorsanız, iyi bir iş bulmak zorlayıcı bir deneyim olabilir.
İş bulmayı biraz daha kolaylaştırmak için stratejiler kullanabilirsiniz. Sizlere iyi bir iş bulmak için ipuçlarını derledik.
1. Ne İstediğinizden Emin Olun.
İş aramaya başlamadan önce kendinize zaman ayırın. Güçlü ve zayıf yönleriniz üzerine düşün ve ne tür işler yapmaktan keyif aldığınızı belirleyin. Kendinizi ne kadar iyi tanırsanız, sizi daha fazla memnun edecek bir iş bulmanız da o kadar kolay olur. Öncelikle bir işten ne istediğinize karar vermeniz gerekir. Sizin için ünvanın, paranın, terfi etmenin, işin kendisinin, konumunun ya da şirketin kendi kültürünün hangisi daha öncelikli?
2. Hedef Şirketleri Araştırın.
Ne istediğinizi bulduktan sonra yapmanız gereken başvuracağınız şirketlerin ne istediğini bulmaktır. Bunun için ilk yapmanız gereken şirketleri internet üzerinden araştırmaktır. Böylece şirketlerin kültürlerini, mülakatlarda hangi soruları sorduklarını ve hatta size ödenebilecek maaşları bile öğrenebilirsiniz. Özgeçmişiniz ise iş ararken kullanılacak en önemli araçlardan biridir. Hedef odaklı bir özgeçmiş oluşturmak ve başvurduğunuz işle ilgili başarılarınızı eklemek, yeni bir iş bulurken çok yardımcı olacaktır.
3. Her Başvuruya Farklı Bir Özgeçmiş Oluşturun.
Özgeçmişiniz iş ararken kullandığınız en önemli araçlardan biridir. Ancak, insanlar özgeçmişlerini, elle tutulur başarıları yerine sorumluluklarıyla dolduruyorlar ve farklı iş pozisyonları için de aynı özgeçmişi gönderiyorlar. İyi bir iş ararken kullanabileceğin en iyi ipuçlarından biri, hedef odaklı bir özgeçmiş kullanmak ve içerisine başvurduğun pozisyona uygun başarılarını dahil etmektir. Başvurduğunuz pozisyona tamamen uyumlu olduğunuzu gösterin. İş tanımında kullanılan kelime ve tabirlere çalışın ve bunları özgeçmişinize de ekleyin. Gereken deneyime sahip olduğunuzu belirtmeyi unutmayın. Özgeçmişinizi, başvurduğunuz pozisyonlara göre öyle bir şekillendirin ki, şirketler aradıkları özelliklere sahip olduğunuzu birkaç saniye içinde görebilsinler.
4. Online Kariyer Markanızı Yaratın.
Markanızı yaratmak, uzmanlığınızı ve tutkularınızı online sergilemek demektir. Böylelikle, şirketler de bu bilgilere internet üzerinden ulaşabilirler. Birçok şirket işe alım yaparken, öncelikle adayların online hesaplarına bakar. Bu hesaplar, ilgilendiğiniz şirketlerde çalışan insanları bulmanız ve şirketler tarafından fark edilmeniz için harika bir kaynaktır.
5. Organize Olun.
İş başvuruları yapmadan önce biraz vakit ayırın ve iş aramalarını düzenlemek için bir sistem geliştirin. Basit bir çizelgeyle işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Başvurduğunuz şirketler, mülakatların yapılacağı yerler gibi detayları not alabilirsiniz.
6. İletişim Ağı Oluşturun.
İletişim ağınız ne kadar geniş ve güçlü olursa, sizi tanıyan ve iş bulmanız yardım edecek kişi sayısı da o kadar fazla olur. Bu da, iş bulma ihtimalinizi aynı oranda arttırır. İletişim ağınız aynı zamanda dışarıda hangi fırsatların olduğu hakkında bir fikir verir. İnsanlarla profesyonel sosyal hesabınız üzerinden iletişim kurmaktan çekinmeyin. Örneğin, ilginizi çeken şirkette çalışan birini tanıyorsanız, sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz. İşe alım müdürleri kariyer sitelerinden gelen başvurular gibi bu şekilde gelen adaylarla mülakat yapar.
7. İşle İlgili Günlük Hedefleriniz Olsun.
İyi bir iş bulmak fazlasıyla zaman ve emek ister. Uzun süren arama dönemlerinde dikkatiniz dağılabilir veya motivasyonunuzu kaybedebilirsiniz. Bu yüzden, eğer kendinize günlük hedefler koyar ve bunları gerçekleştirmeye odaklanırsanız, hem kendinizi motive edebilirsiniz hem de ilerleme kaydedersiniz.
8. Kendinize Karşı Nazik Olun.
İş aramak stresli bir süreçtir. Bu yüzden, rahatlamanıza yardımcı olacak şeyler yapmalısınız. Meditasyon yapmak, spora yapmak veya bir film izlemek yardımcı olabilir. Ayrıca etrafınızda sizinle birlikte beyin fırtınası yapacak veya hayal kırıklıklarında yanınızda olacak insanlar bulundurun. Böylelikle, süreci daha rahat geçirebilirsiniz.
9. Yeteneklerinizi Gösterecek Örnekler ve Hikâyeler Oluşturun.
Bu madde, iyi bir iş bulmakta en çok yardım edecek olanıdır. İnsanlar hikâyeleri unutmaz. Yani, yapmanız gereken, birkaç tane mülakat hikâyesi kurgulamak ve iş görüşmelerinde ya da buluşmalarınızda bunları kullanmak. Bu hikayeler temelde, işle ilgili yeteneklerinizi, başarılarınızı ve tutkularınızı göstermeli. Kısaca, unutulmaz olun. Hikayeler kullanmak kendinizle ilgili konuşurken daha rahat hissetmenizi de sağlayacaktır.
10. Bütün Mülakatlarınız İçin Hazırlanın.
İlk mülakatınız için çağırılmadan önce, sık sorulan mülakat sorularına cevaplar belirleyin ve pratik yapın. Bunun için arkadaşlarınızla ya da mülakat koçlarıyla deneme görüşmeleri yapabilirsiniz. Ne kadar hazırlanırsanız, mülakat sırasında o kadar rahat hissedeceksin ki bu da o kadar başarılı olmanız demektir.
11. Her Mülakatından Sonra Teşekkür Maili Gönderin.
İşe olan ilginizi ve pozisyona uygunluğunuzu vurgulayan kısa bir teşekkür maili, belki iş teklifi getirmeyebilir ama diğer adayların önüne geçmenizi sağlar.
12. İşe Alım Müdürüyle İlişkinizi Kesmeyin.
Mülakatınız bittikten ya da teşekkür mailini de gönderdikten sonra yapmanız gereken bir şey daha var: İşe alım müdürüyle düzenli olarak bağlantı kurmak. Bu sayede, iş için hevesli ve gerçekten ilgili görünürsünüz. Ancak bunu, kendinizi sinir bozucu ya da işe muhtaç gibi göstermeyecek şekilde, profesyonelce yapmalısınız.